Programma vrijdag 11 november
 

09.00 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee.

09.30 uur Welkom en inleiding door dagvoorzitter.

09.45 uur Susan Norwell: Communicatie en Rett syndroom, een introductie.
In deze sessie richt Susan zich op de mogelijkheden van mensen met Rett syndroom. Ze bespreekt de belemmeringen en oplossingen op het gebied van communicatie. Aan de hand van verschillende video’s krijgen de deelnemers een beeld van gedegen communicatie ondersteuning.

10.45 uur Gill Townend: Resultaten ouder-enquête en logopedisten-enquête.
Gill Townend presenteert de uitkomsten van recent gehouden online enquêtes naar de ervaring van ouders met verschillende vormen van ondersteunde communicatie. Dit beschrijft de ervaringen en ook behoeften van de ouders aan ondersteuning van ervaren professionals met kennis van communicatie bij Rett syndroom. Ook bespreekt zij de resultaten van de online enquête onder logopedisten naar hun ervaring bij communicatie met mensen met Rett syndroom.

11.15 uur Pauze met koffie en thee.

11.30 uur Susan Norwell: Low-tech en High-tech voor betekenisvolle communicatie.
Susan bespreekt de drie manieren van taalverwerving; dagelijkse activiteiten, spel en interactie en activiteiten rondom boeken om geletterdheid te stimuleren. Elke manier wordt toegelicht en verklaard met gebruik van video. De deelnemers krijgen voorbeelden te zien van paginasets voor low-tech en high-tech Ondersteunde Communicatie (OC). Bijvoorbeeld: het Vier-Vakken Communicatieboek van Rett University dat vertaald is naar het Nederlands.

12.30 uur Lunch en informatiemarkt.

13.30 uur Hector Minto: Doelgericht spelen en optimaal gebruik van eye gaze.
Hector Minto deelt zijn kennis op het gebied van oogbesturingssoftware en
–techniek. Hij geeft de deelnemers inzicht in de mogelijkheden en uitdagingen van het gebruik van oogbesturing voor leerlingen met Rett syndroom. Hierbij gaat het over het realiseren van een goede kalibratie, het gebruik van de ‘Windows control’ functie en het aanpassen van instellingen zoals dwell-time en visuele feedback.

14.30 uur Susan Norwell: Een spraakcomputer personaliseren.
In haar derde sessie bespreekt Susan twee manieren om de inhoud van een spraakcomputer te personaliseren. Ze doet dit aan de hand van voorbeelden op een spraakcomputer van TobiiDynavox met het softwareprogramma Communicator. Verder worden voorbeelden gegeven voor het gebruik van soft-tech en de iPad.
Susan laat eerst een Pratend Fotoboek zien dat voor Rett-dames van alle leeftijden deuren opent naar sociale communicatie. Vervolgens wordt met gebruikmaking van video’s aandacht besteed aan ‘verhalen maken’. Susan demonstreert tot slot het gebruik van paginasets die de Rett-dames ondersteunen bij het vertellen van hun eigen verhalen.

15.30 uur Pauze met koffie en thee.

15.45 uur Susan Norwell: Begeleid lezen en beginnen met lezen en schrijven.
In haar laatste sessie wordt het verschil tussen ‘Ontluikende Geletterdheid’, ‘Aanvankelijk Lezen’ en ‘Conventioneel Lezen’ toegelicht. Het ‘Six Block Model of Emergent Literacy’ (Patricia Cuningham & Dorothy Hall) wordt uitgelegd en elk ‘block’ wordt nader belicht aan de hand van video’s. Vervolgens wordt er uitleg gegeven over het ‘Four Block Balanced Literacy Model’ (Jim Cunningham & Dorothy Hall) aan de hand van nog meer voorbeeld video’s. Samen vormt het een gedegen introductie om met belangrijk materiaal zelf aan de slag te gaan en nog meer te leren.

16.45 uur Gerna Scholte: Conclusie en vooruitblik.
Gerna Scholte geeft in de laatste sessie een samenvatting van de dag. Daarnaast bespreekt zij verdere toepassing en implementatie van de adviezen in de Nederlandse context. Op basis van haar ervaring met zeker 40 meisjes en dames met het Rett syndroom geeft zij vanuit de praktijk zicht op de mogelijkheden en uitdagingen binnen het Nederlandse zorg- en onderwijssysteem.

17.00 uur Afsluiting, borrel en informatiemarkt.


Programma zaterdag 12 november

08.30 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee.

09.00 uur Welkom en inleiding door dagvoorzitter.

09.10 uur Susan Norwell en Gerna Scholte: Rett-University live sessie 1
De snelste manier om antwoord te krijgen is door het stellen van een ja/nee vraag. U krijgt handvatten voor het gebruik van ja/nee vragen. 'Soft questioning' is voor mensen met het Rett syndroom erg belangrijk en daarom leert u hoe u met een kleine aanpassing in de vraagstelling een grote verandering teweeg kunt brengen voor de Rett dame waarmee u communiceert. Er wordt instructie gegeven hoe het 4x4 vakken-spiraalboek gebruikt kan worden om een vraag te beantwoorden of een mening te geven.

11.15 uur Pauze met koffie en thee.

11.30 uur Susan Norwell en Gerna Scholte: Rett-University live sessie 2
Natuurlijke communicatie ontstaat als er een (alledaagse) aanleiding is. U leert om een leuke activiteit aan te wenden als aanleiding voor een gesprekje. Zelf zult u gebruik maken van de beschikbare OC-hulpmiddelen (o.a. de Sono Flex paginaset op uw computer en het 4x4 vakken-spiraalboek) om te ervaren hoe het is als gebruiker en om uw vaardigheden als communicatiepartner te verbeteren.

Voorafgaand en tijdens de lunch oefenen we verder met de geleerde vaardigheden.

12.30 uur Pauze, lunch met communicatie-opdracht en informatiemarkt

13.30 uur Susan Norwell en Gerna Scholte: Rett-University live sessie 3
Ondersteunde communicatie op basis van symbolen biedt veel mogelijkheden, maar blijft beperkt omdat de eindgebruiker afhankelijk is van de voorselectie die zijn/haar omgeving maakt. (Beginnend) lezen en schrijven verdient daarom veel meer aandacht.
Voorlezen is een belangrijk vertrekpunt voor geletterdheid en het vergroten van de communicatieve mogelijkheden van een dame met Rett. Samen leren we om ons taalaanbod visueel te ondersteunen door tijdens het voorlezen afbeeldingen aan te wijzen op de computer (modelleren).
Zonder pen, maar met haar ogen kan een dame met Rett gaan schrijven. We ontdekken de mogelijkheden van het ABC-kleine letters-spiraalboek en ervaren de op blikrichting gebaseerde variant van krassen op papier.

15.00 uur Afsluiting, borrel en informatiemarkt.

 

Sponsoracties


Actueel


Agenda


Boompjes voor Rett